Paul Garner művészete

Posted by Satanizmo | Posted in , | Posted on 19:52

Paul Garner_Frankenstein_titleElőkerültek Fritz Lang Metropolisának hiányzó jelenetei

Posted by Satanizmo | Posted in , , | Posted on 13:26

Előkerültek Fritz Lang Metropolisának hiányzó jelenetei

2008.07.07. 11:00

Argentínából előkerültek Fritz Lang (1890–1976) német–osztrák filmrendező remekművének, az 1927-ben elkészült Metropolis című némafilmnek az idők során eltűnt, hiányzó jelenetei.

Anke Wilkening, a film restaurátora elmondta az AFP-nek, hogy csaknem minden hiányzó részlet megtalálható a most előkerült teljes változaton, közöttük két nagy, fontos jelenet is – összesen 25 percnyi, elveszettnek hitt felvétel.

A Buenos Aires-i filmmúzeum kutatói a 16 milliméteres filmre egy magánszemélynél bukkantak rá. Fritz Lang klasszikus alkotását annak idején alaposan megnyirbálta az amerikai Paramount forgalmazó cég, lerövidítve és leegyszerűsítve a történetet. A rendező a német expresszionizmus egyik vezéralakja volt, aki olyan műveket tudhatott már maga mögött a film forgatásának megkezdésekor, mint a Hindu síremlék, a Pókok, a Niebelungok, a Dr. Mabuse.


A falanszterszerű világot, amelyet később többen a fasizmus előérzetének neveztek, a rendező elsősorban a fény és árnyék játékával, a gépek, felhőkarcolók kísérteties ábrázolásával, a tömegek gépies mozgatásával teremtette meg. A Metropolis, amelynek főszereplői Brigitte Helm és Friedrich Feher, óriási hatással volt a későbbi alkotókra.

Forrás: MTI


  • Az eredetit ITT találtam meg

Metropolis: újabb megtalált filmanyag

Posted by Satanizmo | Posted in , | Posted on 16:48


Íme egy igazán izgalmas hír: 20 percnyi anyagot találtak meg Fritz Lang 1927-es filmlegendájából, a Metropolis-ból. A híres filmből három tekercsnyi anyag már az 1927-es bemutató óta hiányzik! Sajnos magyar nyelvű anyagot nem találtam.

Long-Lost Reels of 1927's 'Metropolis' Recovered

Morning Edition, July 21, 2008 · Paula Felix-Didier of the Museo del Cine in Buenos Aires, Argentina, discovered more than 20 minutes of missing film footage from the classic science fiction silent movie Metropolis in her museum's archives. German filmmaker Fritz Lang directed the film, and three reels have been missing almost since its premiere in 1927.

Felix-Didier, the museum's director, talks with Deborah Amos.

Kapcsolódó írások: