Előkerültek Fritz Lang Metropolisának hiányzó jelenetei

Előkerültek Fritz Lang Metropolisának hiányzó jelenetei

2008.07.07. 11:00

Argentínából előkerültek Fritz Lang (1890–1976) német–osztrák filmrendező remekművének, az 1927-ben elkészült Metropolis című némafilmnek az idők során eltűnt, hiányzó jelenetei.

Anke Wilkening, a film restaurátora elmondta az AFP-nek, hogy csaknem minden hiányzó részlet megtalálható a most előkerült teljes változaton, közöttük két nagy, fontos jelenet is – összesen 25 percnyi, elveszettnek hitt felvétel.

A Buenos Aires-i filmmúzeum kutatói a 16 milliméteres filmre egy magánszemélynél bukkantak rá. Fritz Lang klasszikus alkotását annak idején alaposan megnyirbálta az amerikai Paramount forgalmazó cég, lerövidítve és leegyszerűsítve a történetet. A rendező a német expresszionizmus egyik vezéralakja volt, aki olyan műveket tudhatott már maga mögött a film forgatásának megkezdésekor, mint a Hindu síremlék, a Pókok, a Niebelungok, a Dr. Mabuse.


A falanszterszerű világot, amelyet később többen a fasizmus előérzetének neveztek, a rendező elsősorban a fény és árnyék játékával, a gépek, felhőkarcolók kísérteties ábrázolásával, a tömegek gépies mozgatásával teremtette meg. A Metropolis, amelynek főszereplői Brigitte Helm és Friedrich Feher, óriási hatással volt a későbbi alkotókra.

Forrás: MTI


  • Az eredetit ITT találtam meg

Megjegyzések