RIP: Herman Cohen

Elhunyt Herman Cohen, a horrorguru
2002. június 12. 09:08

74 éves korában elhunyt a Lugosi Bélával is dolgozó Herman Cohen , olyan horror klasszikusok producere mint az I was a Teenage Werewolf.

A producerkedés mellett íróként és karakterszínészként is jeleskedő Cohen számos bizarr horrorfilmben működött közre, melyeket bemutatásuk idején sokat kritizáltak, ám mára a horrortörténelem részeként tartanak számon.

Ugyancsak az ő nevéhez fűződik Michael Landon karrierjének elindítása, akinek legemlékezetesebb szerepe az apa volt a Little House on the Prairie című filmben.

Neki köszönhetjük a számos Frankenstein és Dracula film egy részét, köztük a magyar származású Lugosi Béla főszereplésével készült Lugosi Béla találkozik a Brooklyn-i Gorillával címűt.

Az 1957-es I Was a Teenage Werewolf Landon által alkított kamaszról szól, aki telihold idején egy állati szőrrel borított gyilkossá változik. A lehúzó kritika ellenére a film nagy siker lett, a tizenéves korosztály egy új kifejezetten őket megszólító műfaj megjelenését látta benne. A film kevesebb mint százezer dollárba került, de több mint kétmilliót hozott.

Cohen később további hat farkasember témájú filmet készített, többek között az I Was a Teenage Franekstein-t és a How to Make a Monster-t.

Hitchcockhoz hasonlóan szívesen tünt fel apró szerepekben saját filmjeiben és sok szereplőjét baráti körének tagjai után nevezte el.

Utolsó filmje 1973-ban készült, és a Craze címet viseli, Jack Palance, Trevor Howard és Diana Dors főszereplésével.

Torokrákban halt meg a Cedar-Sinai Korházban, Los Angelesben.

Herman Cohen and Dawn Richard (Theresa)
az I Was a Teenage Werewolf film forgatásán


Megjegyzések