Ray Bradbury 86 éves!


Ray Douglas Bradbury (Waukegan, Amerikai Egyesült Államok, 1920. augusztus 22.) amerikai író, a science fiction irodalom egyik óriása.

1931-ben kezdett el írni, 1934-ben családja Los Angelesbe költözött. 1934-ben fejezte be a középiskolát. Továbbképezte magát: könyvtárakba járt, miközben folyamatosan írt. Eközben (1938 és 1942 között) újságot árult Los Angelesben.

Első publikációja a Pendulum 41 volt, ami a Super Science Storiesban jelent meg. Ezután a Thrilling Wonder, majd a Planet Stories magazinokba írt.

1942-ben írta meg a The Lake (A tó) című művét. 1945-ben a The Big Black and White Game (A nagy fekete-fehér játszma) című novellája bekerült a Legjobb amerikai novellák című válogatásba. 1947-ben jelent meg első novelláskötete Dark Carnival (Sötét karnevál) címmel. 1950-ben írta a The Martian Chronicles-t (Marsbéli krónikák). A mű határozott társadalomkritika, miközben az atomkor félelmeit is megjeleníti, hirdeti az egyszerű emberi élethez való ragaszkodást és az ellenállást mindenféle rasszizmussal és cenzúrával szemben.

A Fahrenheit 451 című regénye 1953-ban került kiadásra. Ebből készítette el Truffaut emlékezetes, azonos című kultuszfilmjét. Napjainkban a Fahrenheit újbóli filmre vitele Mel Gibson cégénél is szóba került.[1][2]

A filmmel, a televízióval Bradburynek jelentős a kapcsolata. Írt tévéfilmeket (többet Alfred Hitchcock rendezett) és mozifilmeket is, például a Moby Dicket, melynek főszerepét Gregory Peck játszotta el.

Műveit számos díjjal jutalmazták. Bradbury írásai nemcsak a sci-fi irodalom, hanem a tágabban vett irodalom kiemelkedő alkotásai.


Megjegyzések