The Black Sleep (1956)

CREDITS:

PRODUCTION
Production Companies: Bel-Air Productions / Prospect Productions
Executive Producer: Aubrey Schenck
Producer: Howard W. Koch

SCRIPT
Script: John C. Higgins
Story: Gerald Drayson Adams

DIRECTION
Director: Reginald Le Borg

PHOTOGRAPHY
Director of Photography: Gordon Avil
Lighting Technician: Joe Edesa
Camera Operator: Ben Colman
Key Grip: George Fenaja

EDITING
Editor: John F. Schreyer

MUSIC
Music: Les Baxter

MAKE UP AND COSTUMES
Make Up: George Bau
Costumes: Angela Alexander, Wesley V. Jefferies

SPECIAL EFFECTS
Photographic Effects: Jack Rabin, Louis DeWitt
Monster Designer: Volpe

DESIGN AND SET CONSTRUCTION
Sets: Bob Kinoshita

CAST
Basil Rathbone (Sir Joel Cadman)
Akim Tamiroff (Odo the Gypsy)
Herbert Rudley (Dr Gordon Ramsay)
Patricia Blake (Laurie Munroe)
Lon Chaney Jr (Dr Munroe)
Bela Lugosi (Casimir)
John Carradine (Bohemund? Borg?)
Phyllis Stanley (Nurse Daphne)
Tor Johnson (Mr Curry)
Sally Yarnell (Nancy - female subject)
George Sawaya (K-6 - sailor subject)
Peter Gordon (Sergeant Steele)
Claire Carleton (Carmona Daly)
John Sheffield (Detective Redford)
Clive Morgan (Roundsman Blevins)
Louanna Gardner (Angelina Cadman)
Howard W. Koch (prison coroner's aide - uncredited)


Lugosi számára 1956 elején kissé megcsillant a remény, hogy újra szerepeljen, akkor kezdték el egy új 'őrült tudós' film forgatását. Ez volt a The Black Sleep. Valakik az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy Lugosi szerződtetése jót tenne reklám szempontból, így felvették vele a kapcsolatot. A film 229.000 dollárból készült el, de csak 6.000-et hozott vissza, 1956 február 9-e és 23-a között forgatták.
Több megfigyelő is állította, hogy Chaney (aki folyamatosan ivott) állandóan piszkálta Bélát. Ezt tette már az Abbott & Costello film közben is, de most annyira bekattant, hogy még fel is kapta Lugosit. Állítólag azért, mert az megjegyzéseket tett Chaney teljesítményére vámpírként a Son of Dracula c. filmben. Ez az összeveszés csaknem verekedésbe torkolt (emlékezzünk rá, hogy Lugosi 73 éves volt akkor)
Béla hangot adott elkeseredésének, hogy Rathbone játssza a főszerepet (az ő szerepét), míg ő csak egy semmitmondó szerepet kapott és a neve csak vendégcsalogatónak van a stáblistán. Rathbone hallott Lugosi csalódottságáról és egy üzenetben a következőket írta neki: "Ami elmúlt megmásíthatatlan és a bölcs ember a jelenével és az elkövetkezendőkkel foglalkozik" Béla megtartotta papírjai között ezt az üzenetet. Rathbone Shakepear-t idézte: "O thoughts of men accurs'd! Past and to come seems best; things present worst"
Később többen is azt állították, hogy Lugosi azért kapta ezt a szerepet, mert képtelen volt megjegyezni a szövegeit. Ez igencsak kétséges, közeli ismerősei határozottan állítják, hogy Lugosi mindvégig hibátlanul idézett régebbi szerepeiből. Lévén egyfajta méltóság és büszkeség benne, nem engedte meg magának, hogy akár egyetlen sort is tévedjen. Az ok, amiért ez a szerep jutott neki inkább az, hogy mikor szerződtették már minden egyéb szerep ki volt osztva. Jellemző módon a kor bizonyos újságírói között divatossá vált Lugosi besározása. Még a stáb köreiből is többen támadták őt, sőt, azzal vádolták, hogy be van drogozva. Ez persze már nem volt igaz, de azért az italt nem vetette meg.

Megjegyzések