RIP: Eartha Kitt

Eartha Kitt (1927-2008)


Elhunyt Eartha Kitt énekesnő, kabaré, musical-, film- és tévészínésznő. Pályáját táncosnőként kezdte, Párizsban figyeltek fel énekesnői tehetségére, Amerikában pedig ő lett az egyik első fekete bőrű szexszimbólum, avagy ahogy nevezte magát: "sex kitten". Több nagy slágert is énekelt az ötvenes évektől, de leginkább a színpadon érezte jól magát.

Eartha Kitt, eredeti nevén Eartha Mae Keith 1927. január 17-én született egy North nevű kisvárosban, South Carolina államban, egy gyapotültetvényen. Édesanyja fekete és cherokee ősöktől származott, édesapja valószínűleg fehér volt, az is lehet, hogy Eartha nemi erőszak eredményeképpen fogant. Nyolcéves korában édesanyja Harlembe küldte, ahol nagynénje nevelte - de az is lehet, hogy Mamie Kitt volt a valódi édesanyja. A rossz körülmények között felnőtt lány húszéves kora előtt tagja lett Katherine Dunham tánctársulatának. A honlapján olvasható életrajz szerint egy barátja vette rá a félszeg tinit, hogy jelentkezzen. Ugyanitt olvasható az is, hogy a társulat párizsi fellépésén fedezte fel énekesi tehetségét egy mulató tulajdonosa.

Amerikába visszatérve a Broadwayen aratta első nagy énekesi-előadói sikereit a New Faces Of 1952 című előadásban. Szexi, "cicásan" búgó-doromboló hangjára és külsejére hamar felfigyeltek, így ő lett az egyik első fekete bőrű szexszimbólum (bár származása miatt egyes rokonainak éppen hogy nem volt eléggé fekete). Ő maga úgy nevezte magát: "sex kitten"; három közül egyik önéletrajzának is ez az alcíme: Confessions Of A Sex Kitten. Mint 2007-ben nyilatkozta: "Szeretem a férfiakat, és szeretek évődni velük" - és a beszámolók szerint nyolcvanéves korában is képes volt elbűvölni a közönséget. Előadói énjét nem csak a csábításra építette: a humort is előszeretettel használta, mint egyik legnagyobb slágere, a Santa Baby is bizonyítja. (Nemrég szerepelt a Quarton.) Híres számai közé tartozik még a Let's Do It, I Want To Be Evil, Just An Old-Fashioned Girl és az alant látható C'est Si Bon.

1954-ben jelent meg első lemeze, az RCA Victor Presents Eartha Kitt, de nem a rögzített zene volt számára a legfontosabb. Nagy koncertektől kis klubestekig számos fellépést vállalt, a világ számos országában, egyébként tíz nyelven énekelt dalokat. Több musicalben szerepelt, de filmekben is játszott, és prózai színésznőként is bemutatkozott például az Orson Welles rendezte Doctor Faustusban. (A rendező volt egyik híres szerelme; egyszer azt mondta róla, hogy Eartha Kitt a "legizgalmasabb nő a világon.") Legemlékezetesebb filmszerepe a Batman tévésorozat Macskanője volt - a szexi gonosz szuperhősnő generációkra volt nagy hatással.

Túl azon, hogy komoly szerepet játszott a faji előítéletek lerombolásában, olykor nyíltan is politizált. 1968-ban a Fehér Házban Lyndon B. Johnson elnök felesége, Lady Bird Johnson tartott egy estét, és Eartha felszólalt a vietnámi háború ellen - ennek következtében a CIA és az FBI is nyomozott utána, és évekig távol kellett maradnia Amerikától, csak 1974-ben tért vissza, nagy sikerrel. Sok kritikát kapott azért is, hogy a nyolcvanas években Dél-Afrikában turnézott, de ő azzal védekezett, hogy az apartheid miatt nemzetközi embargó alatt lévő országban csakis vegyes közönség előtt volt hajlandó fellépni, és a keresett pénzből iskolák építését támogatta.

A koncertezéstől akkor sem vonult vissza, amikor két éve vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. Két hónappal ezelőtt még koncertezett, és 2009-re is kötött le fellépéseket. December 25-én hunyt el.

Én azért még hozzátenném a művésznő ismertebb filmjeihez az Erik the Viking (1989) és a I Woke Up Early the Day I Died (1998) című mozikat. RIP

Megjegyzések