The Amazing Spider-Man (1977)

A Pókember figurája és maga a film -amiről írni fogok- nem teljesen illik bele a blog "filozófiájába", de gyerekkorom kedvenc hálószövője, azok az éjszakák, amiket Pókember képregényeket ölelgetve töltöttem és még egy csomó egyéb nosztalgikus, túlfűtött emlék, mind-mind azért kiált, hogy tegyek most kivételt és írjak a filmről. Ma már -felnőtként- ugyan teljesen más megnézni egy 1977-es Pókembert, de akkoriban a kommunista rendszer áldásos tevékenységének köszönhetően, csak igen kiváltságos gyerekek láthatták a filmet. Én mindenesetre nem láttam...

Az IMDb ugyan 92 percet emleget, én "csak" egy 76 perces verziót láttam, de a lényeg: ez egy TV sorozat első, úgynevezett 'pilot' epizódja.
A kezdésnél azt látjuk, hogy emberek, valamitől megbabonázva felhagynak teendőikkel és hipnózisban indulnak. Aztán egy bankrablás. A rablók menekülnek, de egy sikátorban kocsijukat nekikormányozzák a falnak. Jönnek az igazi bűnözők és a szajrét elviszik...plusz a különös kitűzőket is leszedik a kocsiban maradtak hajtókáiról.

Peter Parker és J. Jameson a Daily Buggle-nél a szokásos vitát folytatják, amikor a TV bemondja, hogy különös bűnhullám söpör végig a városon. J.J. humora elég jó, a film elrugaszkodik a képregénytől és nem ábrázolja olyan idiótának. Ezután Peter a laborba megy, ahol ő és a kollégája valami zűrös kísérletet készítenek elő, aminek köze van a rádióaktivitáshoz. Na ez a jelenet nagyon gagyi! A szuper-fontos kísérlet közben kopognak, jön a postás és hozza a kondenzátorokat Peter-nek, aki nem tudja kifizetni, ezért alkudozni kezdenek. Hogy mi?? A postás halálra rémülve menekül, a kondenzátort viszi magával... nem baj az, Peter-ék belekezdenek a kísérletbe. A rádióaktivitástól elszigetelve (egy akváriumban?) valami manipulátor karral egy üvegből rádióaktív folyadékot töltenek át egy tárolóba. Biztos rossz a szigetelés, mert egy pók is bekerül a tárolóba és kap is kicsit a sugárzásból. Peter végez a laborban és már indulna, de ekkor megcsípi a pók! Nem gond, nem fájt...indul tovább.

Odakint az utcán tovább folyik a bűnözés. Ahogy Peter kilép az épületből, máris furcsa látomása támad egy autóról: ez lenne a pók-ösztön (Spider-Sense) Az autó üldözi és ahogy menekül, más kiút nem lévén, felmászik a falra. Meglepődve tapasztalja, hogy úgy veszi az akadályt, mintha pók lenne. Az autó falnak ütközik...ez egy újabb rablás! A rendőrség persze Peter-t faggatja. Szerintem a nyomozó az egyik legjobb karakter a filmben, jól játssza a szerepét és még vicces is tud lenni.

Peter Parker alszik...ruhástól. Álmában újra megéli a történteket, így aztán, amikor felébred azonnal kimászik az ablakon és próbálgatja falmászó képességét. Jó, látszik, hogy oda van vetítve, de nekem akkor is bejönnek az effektek! Peter is örül neki. Ekkor történik először meg az, hogy képességeit a bűn ellen fordítja és egy táskatolvajt ad rendőrkézre. Mindezt úgy éri el, hogy a tolvajnak a földbe gyökerezik a lába, amikor megpillantja Peter-t a falon, nyolc emelet magasságban! (Megjegyzem a falmászó jelenet tök jó!)

J.J. már megint alkudozik a szerkesztőségben, szeretne egy képet a Pókemberről. Peter begondolkodik, de végül felajánlja, hogy szerez képet az újság számára. Folytonos pénzzavarban van, de ezt a momentumot sem túlozzák el a filmben...igazából még May néni sem jelent meg és M.J. is kimaradt a játékból. Szerencsére! Ezek a karakterek mindig is irritáltak... Szóval Peter beígéri a képeket az újságnak és elrohan.

Na, csak emlegetni kellett, már meg is jelent May néni és elkezdett aggodalmaskodni. Végre, a Pókember! A leg "oldschool"-abb kosztümöt vették elő, aminek a hátán még szinte nem is pók, hanem egy atka, vagy bíbor tetű díszeleg. Peter csinál is magáról jónéhány képet, hogy aztán el tudja adni a Hír-Harsonának. A főszerkesztőnek tetszik is a dolog. Időközben hívás érkezik, hogy újra akcióba lépett a bűnöző és egy újabb kocsi hajtott falnak, a pénz meg eltűnt. Peter-t küldik ki, hogy információkat szerezzen.

Kedvenc nyomozónk megint a helyszínen van és rágja a szivarját. Furcsálja, hogy Peter minden helyszínen ott van. A kocsi sofőrje igencsak be van szorulva a kormány mögé, ezért Peter szuper erejét használva kiszabadítja. A kis magánakciót senki sem veszi észre, pedig egy bűncselekmény helyszínén vagyunk, ahol igazából nyombiztosítás folyik és hemzsegnek a zsaruk. Bagatel...

Az áldozatot kórházba szállítják, elkíséri a lánya és Parker is (nagyon előzékeny srác) Persze a bűnözők nem örülnek annak, hogy a csávó magához tért, ezért egy ügynököt küldenek rá, hogy helyezzen el olyan kis jelvényt nála, amilyet eddig is láthattunk minden áldozat zakóján. Az utasítás az, hogy ölje meg magát és szegény ember hipnotikus állapotban már mászik is ki az ablakba. De ezt odalent kiszúrja Parker és a lány, érkezik a segítség: Pókember! (maga a kórház épülete meg egy sima bérház)

A áldozat lánya és Peter ismét találkoznak, átbeszélik az esetet és előkerül pár részlet, ami leránthatja a leplet erről a titokzatos bűnelkövetőről. Miközben a nyomozó Tyler-t (az áldozatot) faggatja, Peter és a lány ellátogatnak egy bizonyos Byron-hoz, aki valamiféle szektát vezet. Ahhoz képest, hogy sietősen távoznak Byron-tól, pár perc múlva már arról beszélnek, hogy be kellene lépni a csoportba. Miután elválnak útjaik, Peter ismét a laborban ténykedik és kifejleszt egy hálóvetőt, amit csuklójára tud erősíteni. Nahát! Innentől már lengeni is tud és ezt igen elmélyülten próbálgatja is.

A rendőrség mindeközben tehetetlen, pedig a bűnözők új generációját már programozzák. Peter észrevesz valami különös jelet az oszcilloszkópon, de nem tudja mire vélni. Aztán a pókösztöne fura jelzéseket ad, rájött valamire! A néző számára is egyre gyanusabb ez a Byron gyerek, aki hipnotizálja a csoportját. Spidey akcióba lendül! Kis készülékével beméri a különös sugárzás helyét. Közben valami allergia kínozza szegényt, ami ugyan fura, de nagyon is emberi. Lehet hogy a bűnre allergiás??

Immár nyílvánvaló, hogy Byron a főbűnös. Élete nagy jelenetére készül, de a Pókember már a nyomában jár és sikerül bejutnia Byron főhadiszállására. Csakhogy ott három nindzsa várja fakardokkal (lehet hogy mégiscsak kendósok) Látványos akciójeleneteket láthatunk, mert Byron utasítja embereit, hogy öljék meg Spidey-t. neki persze meg sem kottyan három ilyen tag lerendezése, szépen behálózza őket és angolosan az ablakon át távozik (szeretik mutogatni, ahogy Pókemberünk a falon mászik) A menekülési terv nem volt valami jó, mert mire a tetőre ér, már ott vannak a hálóból azóta kiszabadult gengszterek. Muszály valami jobbat kiatalálni: jöhet a hálóvető (nagy poén, amikor még vissza is integet a bűnözőknek, mielőtt a mélybe veti magát)

Byron nem elégedett, tudja, hogy a Pókember vissza fog jönni. Terve azonban működik és a városban továbbra is bankrablások történnek (az elkövetők minden esetben falnak hajtanak a kocsijukkal) A hekusoknak fő a feje, nem sokra jutottak, bár már azt tudják, hogy az agyhullámokat manipulálja a főgonosz.

Megjegyzések

  1. A neten keringő magyar verzióból hiányzik 16 perc, ezért az utolsó fél óra elég érthetetlen. Gondolom, aki digizte, annak bele volt törölve a felvételbe vagy koszos volt a szalag, esetleg el volt szakadva.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése