The Crimson Ghost (1946)

Szereplők:

Mielőtt a történetre rátérnék, kicsit kalandozzunk a szereplőkkel: magát a 'Crimson Ghost' karakterét a sorozatban Bud Geary (1898-1946) játszotta, de hangját a Dr. Blackton figuráját is megformáló I. Stanford Jolley adta. Hogy még érdekesebb legyen a helyzet, a rádióváltozatban egy harmadik személy hangján szólalt meg ... és egy negyedik játszotta az alteregóját. Egyébként remélhetőleg sokunk számára nem ismeretlen az a tény, hogy a Misfits nevű csapat a 'Crimson Ghost'-ot választotta a csapat jelképeként (sőt az 1997-es, remekbeszabott American Psycho albumon van is egy ilyen című szám) Az talán kevésbé ismert info, hogy az Iron Maiden is használta a 'Crimson Ghost'-ot a The Number of the Beast videóklipjében, igaz csak egy villanás erejéig.
Clayton Moore (1914-1999), aki Ashe-t játsza, szintén nem lehetett véletlen választás, ő leginkább a 'Lone Ranger' megformálásával vált ismerté,, hiszen majdcsak 170 epizódban öltötte magára a jelmezt, de emelett olyan emlékezetes filmekben is megjelent, mint a szintén maszkos hős-film, a Ghost of Zorro (1949), a Radar Men from the Moon (1952) és a Jungle Drums of Africa (1953).
Linda Stirling (1921-1997) amelett hogy jó nő, nem hinném hogy színészi kvalitásai miatt került be a sorozatba. Kenne Duncan-t (1903-1972) viszont több filmből is ismerhetjük. Van mit felmutatnia, több mint 260 filmben szerepelt. Most csak az Ed Wood jr.-al közös filmjeit említem: Crossroad Avenger: The Adventures of the Tucson Kid (1953), The Lawless Rider (1954), Night of the Ghouls (1959), The Sinister Urge (1960)
Joseph Forte akkoriban profi baseball játékos volt. Stanley Price (1892-1955) több, mint 200 filmben és sorozat epizódban szerepelt, melyek között több képregény filmváltozata is szerepelt: Flash Gordon's Trip to Mars (1938), Adventures of Captain Marvel (1941), Batman (1943), Captain America (1944), Superman (1948) Hogy csak az érdekesebbeket említsem...

Epizód címek:

  • Atomic Peril (20 min)
  • Thunderbolt (13min 20s)
  • The Fatal Sacrifice (13min 20s)
  • The Laughing Skull (13min 20s)
  • Flaming Death (13min 20s)
  • Mystery of the Mountain (13min 20s)
  • Electrocution (13min 20s)
  • The Slave Collar (13min 20s)
  • Blazing Fury (13min 20s)
  • The Trap that Failed (13min 20s)
  • Double Murder (13min 20s)
  • The Invisible Trail (13min 20s)

A bevezető után akkor lássuk a sorozatot:









Nagy villámlások közepette egy köpönyeges alak halad egy épület felé. Odabent ketten már várják. Ő a 'Crimson Ghost'! Jellegzetes köpönyege, koponya-maszkja és csontváz ujjai vannak, vajon akkoriban milyen volt a fogadtatása? Biztosan megrémisztette az embereket.
Nos anti-hősünk elmondja a nagy hírt a többieknek: Prof.Chambers bemutatóra készül, mégpedig egy 'Cyclotrode' nevű szerkezet bemutatására. Ez a gép képes arra, hogy meghiúsítson bármilyen atombomba támadást és hatástalanítson mindenféle elektromos szerkentyűt. Társai nem értik miért lenne neki szüksége erre, de ő elmagyarázza nekik, hogy a kezében a leghatalmasabb fegyverré válhat.
A professzor közben elmagyarázza társainak, hogy az amit látnak még csak egy kicsinyített változat, de a 'teljes' verzió több száz mérföldes hatósugárral rendelkezik majd, ami jóval azelőtt felismeri és hatástalanítja az atombombát, mielőtt az célba érne (vajon hogyan?) A többiek elgondolkodnak, tördelik a kezüket, felismerik a felfedezés jelentősségét.
Kis bemutató következik, ami a műszer hatásfokát hivatott demonstrálni. Egy modell repülőgépet indítanak el, melyet a professzor (gondos beállítások után) a Cyclotrode-al megsemmisít. Pontosabban leállítja a berendezéseit, minek következtében az lezuhan...
A bemutatónak vége, a prof. szétszereli a gépet, közben a személyzetis takarít. A prof. rá is szól, hogy hagyja abba, mert fontos dolga van, mire az fegyvert ránt elő a tollseprűjéből (!) és azt mondja: nem fog sokáig tartani. Az ablakon már bent is terem a másik gengszter és követeli, hogy adja át neki a Cyclotrode-ot. Ám a professzor ahelyett, hogy átadná, inkább földhöz vágja és így használhatatlanná teszi. Jó, akkor viszik a porfesszort, majd csinál nekik egy újabbat...
Ekkor lép be a szobába a prof. társa, aki habozás nélkül ráveti magát a rablókra. Ez egy szerintem jól megkoreografált verekedés, melyek egyébként a sorozat többi részében is hibátlanul vannak megcsinálva. Törnek a székek, a bútorok, reped, szakad a ruházat... Végül valaki megnyomja a riasztót és a rablók elmenekülnek...vagyis az egyikük ott marad, jól leütötték. A nyakában különös szerkezetet találnak, amit elővigyázatlanul levesznek róla, minek következtében (és némi füstölgéssel) ez az úr meghal, a többiek pedig szomorúan konstatálják, hogy a Cyclotrode-nak annyi. Hogy ne legyenek annyira letaglózva a prof. elmondja, hogy a gépet bár ő maga törte össze, de van belőle egy másodpéldány.
Ekkor először történik utalás arra, hogy a Crimson Ghost nem más, mint valaki a professzor stábjából. Számomra nem nyílvánvaló oknál fogva a következő jelenetben a porf. már fogságban van és a Crimson Ghost követeli tőle a másik Cyclotrode-ot. Hogy szavainak nyomatékot adjon egy nyakörvet erősít a prof. nyakára, melynek eltávolítása viselőjének azonnali halálát okozhatja.
Nyakában ezzel a kütyüvel és egyszemélyes kísérettel a prof. elmegy ahhoz a raktárhoz, ahol a másik Cyclotrode-ot tartják. Időközben a prof. társa, Duncan Richards telefonál és megtudja, hogy a prof. a raktárban van éppen és bár különösen viselkedik, vele van a Kormány embere is. Emerünk nekiiramodik és még épp idejében érkezik, hogy megakadályozza a prof. távozását. Kitör a verekedés ismét és ezt kihasználva a prof. egyszerűen kisétál a helyiségből. Most a Cyclotrode már a bűnöző kezében van, de menekülnie kell, így mi láthatunk egy jó kis autós üldözést.

Ezzel vége is az első epizódnak...







A válságot amolyan sebtében összepakolt válság-stáb létrehozásával próbálják kezelni és Duncan-t bízzák meg a vezetéssel. Ekközben a Crimson Ghost a kábult professzorral megérkezik a búvóhelyre, ahol követeli tőle, hogy építse meg a Cyclotrode egy nagyobb változatát. Megfenyegeti, hogy olyan erős mérget fecskendez belé, amitől idióta marad az élete hátralévő részében. Ezen aztán a prof. is rendesen elkondolkodik és belemegy az üzletbe.
Két gengszter érkezik a prof. asszisztenséhez, Diana-hoz és egy alkatrészt követelnek tőle, de a lány nem adja, sőt, ellenáll. A dulakodás végén lefejel egy hűtőszekrényt és elájul... De Duncan éppen ekkor lép be az ajtón és miután felméri a helyzetet, beszáll a bunyóba és aprítja a gengsztereket... Nem eléggé, mert az egyik észrevétlenül távozik, a másik meg bezárja valami helyiségbe és ő is lelép.
Diana magához tér és kiengedi Duncan-t, elmondja neki, hogy mit kerestek a tolvajok. Duncan ráébred, hogy az az alkatrész, amiért a rablók jöttek, nem is része a Cyclotrode-nak és rádióaktív sugárzást bocsájt ki. Ez nyomravezető lehet! Elő is kap egy éppen kéznél lévő rádium-detektort (ami olyasmi, mint a mai GPS-ek őse) és a kétszemélyes kommandó útnak ered, követik a rádióaktív nyomot...
Ekközben az alkatrész megérkezik a búvóhelyre, a prof. pedig beígéri, hogy olyat mutat, amit még nem látott a világ. Elvonja elrablója figyelmét és egy adott pillanatban valamiféle trükkel kiiktatja. Kijutni viszont nem tud, az ajtó zárva van, ezért újra éllesíti gépét és vár, hogy valaki besétáljon a hatósugarába.
Duncan is megérkezik, bemegy a földalatti bunkerbe, keresi a porfesszort. Rátalál az ajtóra, bemegy ... a prof. nem ismerheti fel, nem tudja, hogy ő az, így továbbra is vár hogy lesújtson az adott pillanatban. Ahogy Duncan belép hatalmas villanás és...

Vége az epizódnak...






A harmadik rész úgy kezdődik, ahogy az előző abbamaradt, csak most a helyiségben belülről láthatjuk amint Duncan besétál. Azt hihettük, hogy a halálos sugár őt is megöli, de nem... ehelyett az látjuk, hogy a prof. felismerve barátját megpróbálja megállítani. Ennek viszont az a vége, hogy ő maga vetődik bele a gép hatósugarába és holtan esik össze. Ez a váratlan esemény persze jó sok fejtörést okoz a Crimson Ghost-nak, de kétségbe azért nem esik. Úgy dönt hogy tovább folytatja a gép megépítését és a szükséges pénzt rablással szerzi meg.
Elsőként egy pénzszállítmányt rabol el bűntársaival, de persze mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy ki az elkövető. A tudományos társaság megbeszélésén arra a következtetésre jutnak, hogy hamarosan a Crimson Ghost-nak szüksége lehet nehézvízre és talán ennek beszerzése lesz a következő mozzanat.
Számomra igen kedves jelenet következik: Duncan üzenetet kap a bűnözőtől ... hanglemez formájában! A lejátszásakor viszont kellemetlen meglepetésben lesz része, mert ahogy közelebb hajol, hogy hallhassa a felvételt, a lemezből füst száll fel és ő elájul.
A segédek elviszik a Crimson Ghost-hoz, aki éppen készül befecskendezni neki valamit, de Duncan magához tér és pisztolyt ragad még mielőtt a bűnözők magukhoz térnének. De hiába a pisztoly, ezek bizony kemény csávók ... megint kitör a verekedés. Most azonban eldörren egy lövés is és az egyik gengszter holtan esik össze. A dulakodásban még maga a Crimson Ghost is kap egyet a fejére, ezért úgy dönt, hogy távozik, de az ajtó zárva. Nem baj, marad az ablak...
Egy kábelen mászik át a magasság fölött, Duncan utána, de a Crimson Ghost nem könnyű eset, miután átért elolvasztja a drótot (valamivel, ami savnak tűnik) így Duncan a mélybe zuhan...

Ismét vége a fejezetnek, jól tudták húzni a nézők idegrendszerét...







Duncan mégsem zuhan le a mélybe, mert olyan jól kapaszkodik a drótban, hogy az éppen egy ablak párkányon teszi le. Ügyes srác! Annyira ügyes, hogy még egy kis cselt is kieszel, hogyan akadhatna a bűnöző nyomára. Miután észreveszi, hogy autóját követik, megpróbálja tőrbe csalni őket (érdekes, hogy mindig ad egy fegyvert Diana-nak, pedig szegénykémnek nagyon nem áll jól a kezében)
Duncant egy üzenet várja, de a bűnözők is figyelik és megpróbálják kiiktatni. Az egyiket lelövi, de a másik megpróbálja elgázolni...ő viszont ügyes sziklamászónak bizonyul és kitér a kocsi elől.
Amikor visszatérnek az irodába Duncan észreveszi hogy az be van poloskázva. El is hint egy kis történetet a nehézvízről, meg a széfről, hogy félrevezesse a főkolompost és úgy tesz mint aki elhagyja a szobát, de Diana és Duncan ottmaradnak, elbújnak a függöny mögé :) Hamarosan érkezik is valaki, hogy a széfből ellopja a tartalmát, de rajtaveszt...azért a Crimson Ghost nem ilyen hülye! Míg Duncan és Diana elmélkednek, egy újabb tolvaj oson be a szobába és a hátuk mögött elcseni a nehézvizet (ez elég ostoba jelenet) Megint egy autós üldözés következik, aztán egy pincében, egy rejtek ajtón át a fő bűnöző és társa eltűnik. Duncan bátran megy utánuk, de egy ajtó becsapódik mögötte és ő rabul esik. Valamiféle gáz kezd terjengeni a helysigében, Duncan pedig elájul...





Éppen idejében érkezik Diana, hogy kimentse a gázból, visszatérnek az egyetemre, hogy tovább folytassák a nyomozást. Közben a nehézvízről kiderül, hogy nem az aminek látszik, hanem Duncan-ék gondosan kitervelt átverése. Így morfondírozik: "We're tricked by cleverness"
El is küldi az emberét bizonyos Snyper-ért meg valami sztetoszkópért. Ezen a helyszínen ismét kitör a balhé, de a bűnözők lefegyverzik a támadót és megkötözik. Egyikük elrohan, a másik őrzi a foglyot, aki rafkósan cigit kér és amikor a gyanútlan őr kinyitja a tárcáját, ismét jön a furcsa füst és az őr elájul... A fogoly szökne, de meg van kötözve. Mit neki! Talál egy bekapcsolt körfűrészt és elvágja köteleit!!! (aranyos kis rész ez)
Időközben a Crimson Ghost már ismét a nehézvíz megszerzésével van elfoglalva. A Cyclotrode segítségével hatástalanítja a létesítmény elektromos kerítését, a többiek így a sztetoszkóp (???) segítségével már könnyedén el tudják rabolni a nehézvizet. Mikor a rablók már elhajtanának, megint érkezik Duncan és a lövöldözésben az egyik rosszfiu otthagyja a fogát. Jöhet egy újabb remek kis 'old school' autósűldözés. Végül a nehézvíz eljut egy kézbesítőhöz, aki már repülőgéppel várja, hogy leszállíthassa. De Duncan olyan elszántásggal érkezik meg, hogy még a 'golyózáporban' sem állíthatja meg. Vagy mégis? Az egyik lövedék betöri a szélvédőt, Duncan megszédül, autója pedig az épp emelkedni készülő repülőbe csapódik!!!
Most tényleg meghalt. Azt hiszem.






Már nagyon kíváncsian vártam vajon hogy folytatódik a sorozat? Vajon tényleg meghal Duncan, vagy megint megússza valahogy? Sejtéseim szerint megússza ... de vajon hogyan csinálja? Lássuk.
Hát persze, hogy kiugrott! Csak azt nem tudom, hogy akkor ez az ájulás dolog akkor hogy is volt?! Na mindegy...a sztorinak folytatódnia kell. De mivel a nehézvíz a repülővel együtt odaveszett, most mást kell kitalálnia a beszerzésére.
Diana repülőgéppel siet Duncan segítségére, de a bűnözők a Cyclotrode segítségével megbénítják a gépet, mire az zuhanni kezd. Diana-nak viszont sikerül katapultálnia és biztonságosan földet érnie. Ott meg a gengszterek várják és magukkal is viszik.
Hol késik vajon Duncan? Nem kell sokat várni rá, megérkezik és egy szikláról vetődik a gonosztevőre. Megint jön a bunyó, de addig-addig csépelik egymást míg egy szikla kiszögelésre jutnak, ahonnan vélhetően valaki le fog esni. Diana szerencsére észnél van, elkapja Duncan kezét, így a bűnöző zuhan a mélybe. Bravó!
Diana elcsíphetett valamit a tolvajok beszélgetéséből, mert bizonyos hídról magyaráz. Csak egy híd van a közelben, oda indul hát a lány, míg Duncan Richards professzor elindul Ash után (ő a másik bűntársa a Crimson Ghost-nak) Rá is talál, Ash egy bűntársával békésen várakozik egy teherautó platóján.
Mikor fegyverrel fog rájuk már megint elkövet egy hibát: túl közel megy és a platón lévő tag hozzávág valami szerszámostáskát. A dulakodás közben megérkezik a katonai konvoj, ami a nehézvizet szállítja. Diana próbálja őket figyelmeztetni, hogy ne menjenek a hídra, mert az alá valami pokoli szerkezetet rejtettek, sokerrel jár. De a Cyclotrode váratlanul 'elsül', Diana előtt vakító fény villan, a híd alá rejtett szerkentyű elkezd füstölni és Diana kocsija a híddal együtt a levegőbe röpül (egész pofás robbanás)
Természetesen megint vége az epizódnak.



Már előre tudtam, hogy Diana nem halhatott meg, de vajon 1946-ban az emberek között mennyire volt beszédtéma két epizód között a lány halála? Jó lenne tudni, de térjünk vissza a filmhez. Diana tehát sikeresen kiugrott a kocsiból mielőtt az felrobbant. A férfiak tovább bunyóznak a hegyoldalban, Ash pedig kocsiba pattan és elhajt. A lány látja a közeledő autót, de nem tudja hogy azt Ash vezeti, úgyhogy nyugodt lélekkel inti le. Mikor felismeri a férfit már késő, hiába próbál menekülni az elkapja. Legközelebb már a Crimson Ghost-nál tér magához, aki őt is beinjekciózza (úgy látszik szereti a tűket) és a nyakába teszi halált hozó pórázát.
A lányt (immár teljesen az irányítása alatt tartja) elengedi, a nyakörvet pedig egy sál mögé rejti. Trükkel elkábítja Richards professzort és így beengedi a tolvajokat a laborba. A kábulat nem tart túl sokáig, magához tér és megint csak a bűözők torkának esik. A Crimson Ghost parancsot ad Diana-nak, hogy ölje meg Richards-ot, erre ő felkap egy széket és a dulakodók közelébe oson. A megfelelő pillanatban lesúlyt, eltalálja Duncan-t, aki háttal belezuhan valamiféle fura (és halálos) szerkezetbe...

Megint vége egy résznek.






Elméletileg Duncan Richards professzort agyonütötte az áram, de mi tudjuk, hogy ez nem eshet meg. Nem is esik...mert a prof. ugyan beesik a gépbe, de nem teljesen, így az áram ugyan megüti kissé, de még képes kikászálódni (inkább kiugrani) belőle és újból a támadóira összpontosítani. Fegyverhez jut, amivel sakkban tarhatja őket. Viszont a Crimson Ghost is kijátssza aduját és utasítja Diana-t, hogy vegye le a nyakörvét (ez persze a halálát jelentené) Duncan szerencsére meghiusítja tervét és valami szerrel elkábítja.
No igen, de a Crimson Ghost is tud erről, odaküldi hát az egyik emberét, aki magát orvosnak kiadva a lány közelébe jut. Valami igen fontos géppel kell az eltávolítás folyamatát ellenőrizni és a gengszter (Ash megint) kifigyeli, hogy a gépet egyetlen csatlakozó látja el árammal. Amikor a doki elérkezik a kritikus pillanathoz Ash lábával kihúzza a csatlakozót és...

Vége (ennek a fejezetnek)



Na hát igen, egyből láthatjuk, hogy Ash bár kihúzta lábával a csatlakozót, de ezt már abban a pillanatban tette, amikor a nyakörv már nem volt a lányon és a doki azt egy tálcára dobta :) Duncan meg is kérdezi a segédet (aki Ash álruhában, ugyebár) hogy véletlenül nem rúgta-e meg a lábával? Hát, ahhoz képest, hogy ez egy igen nagy körültekintést igénylő 'műtét' volt, ez a momentum igencsak kétségesnek tűnik számomra még 1946-ban is. De nem ez a lényeg...
A doki kiüti Ash-t és a biztonságiakra bízza, persze onnan hamar kiszabadítja egy társa és már mennének, de akkor betoppan Duncan és elszabadulnak az indulatok. Ash meglép ugyan, de kiderül, hogy ez egy jól megjátszott csapda volt és követőt helyeztek el a menekülő autón. Diana is megjelenik, nyoma sincs rajta a megpróbáltatásoknak. A prof. elrohan, Diana pedig rádión irányítja. Ez jó! Végül ugyanabba a barlangba jut, ahol már járt, ugyanaz ahol a Cyclotrode feltalálója és az ő társa meghalt.
Ott találja a Crimson Ghost-ot egy segítőjével, fegyvert szegez rájuk és lerántja a maszkot a leples bűnözőről!!! De persze ez egy átverés, a maszk alatt Ash rejlik, a főgonosz pedig ismét előnyre tenne szert. Duncan ugyanis egy óvatlan pillanatban eltör valamiféle csövet, amiből sűrű gőz tör elő, kitör a balhé, még a Crimson Ghost is kap! De ajjaj! Ömlik a földre a 'hi-test fuel'!! És már lángol is a berendezés.
Duncan-t már megint fejbevágják egy székkel, ő pedig a padlóra rogy. A Crimson Ghost és Ash lelépnek, viszik a nehézvizet, őt pedig otthagyják a lángoló szobában. A helyiségben valami berobban, a padló meg leszakad. End.




A prof. természetesen ismét megmenekül a pusztulástól, a robbanás előtt még sikerül magához térnie és biztonságba húzódnia. Miután visszatér a többi tudóshoz, hogy megvitassák a fejleményeket, előveszi a Crimson Ghost egyik kesztyűjét, melyet a dulakodás közben húzott le a kezéről. Ergó: a helyisgében ott kell lennie az újlenyomatának! Nagyszerű! Csakhogy a helyiséget ugyebár romba döntötte a robbanás.
Az epizódok során már többször is megjelenő árnyalakot (a Crimson Ghost 'jelmez' nélkül) látjuk, amint telefonon utasítja Ash-t, hogy akadályozza meg Duncan-t, hogy eljusson a raktárhoz (ti. újlenyomatért) A prof. persze már érzi, hogy a bűnöző előtte jár és mindig tud a következő lépéséről. Ash most is közbelép, tűzpárbajoznak keveset, de Ash-nek elfogy a tölténye, úgyhogy inkább lelép (pancser) Duncan-nek meg a kocsija van lerobbanva, úgyhogy mehetnek gyalog tovább. Mikor a raktárhoz érnek, ahol egy kocsi platóján tárolják az összegyűjtött tárgyakat a barlangból, azt tapasztalják, hogy egyik tudóstársuk készül ép elindulni az autóval. Duncan meggyanúsítja, hogy ő a Crimson Ghost, a prof. meg védekezik, ő csak biztonságba akarta vinni a bizonyítékokat. Persze. De mégis igaza lehet, mert ekkor színre lép a Crimson Ghost, de ekkor megint lövöldözés és verekedés tör ki. A tudóst lelövik... Diana-t leüti a főgonosz, Ash-t lelövi Duncan, megy a lövöldözés tovább. Diana próbál kitörni a kocsival, de mikor belövik a szélvédőt elveszíti az irányítást a kocsi felett. A teherautó pedig, áttörve a raktár falát az alant elterülő tengerbe zuhan, benne Diana-val és a meglőtt tudóssal.






Így a sorozat vége felé kicsit kezd már unalmassá válni, hogy minden epizód valakinek a feltételezett halálával ér véget, aztán a következő rész megmagyarázza, hogyan is oldódott meg az a helyzet, úgy, hogy a hős megússza. Nade mindegy, ez már az utolsó előtti epizód!! Nézzük hogy úszta meg Diana... Hát úgy, hogy még a kocsi vízbe érése előtt kiugrott belőle. Ahogy a kocsi a vízbe esik egy hibát is megfigyeltem, mégpedig azt, hogy az egyik vágásban még látjuk, hogy kiesik a futómű a kocsi alól, mikor zuhan. A következő vágásban pedig már a helyén van. Mondjuk közben kicserélték az igazi autót egy makettre.
A Crimson Ghost-nak is kifogy a lőszere, de ő azért megmenekül...megint. Duncan és Diana ezután próbál kitalálni valami tervet, amivel igazolhatják gyanújukat, miszerint a bűnöző valójában tudós kollégáik valamelyike. Csak zseniális ez a Crimson Ghost! Lehalgató készüléket rejtett el a doki szemetesében! Mostmár persze tudomása van a titkos cselről, baj nem lehet (egyre érdekesebbé válik ez az aranyos kis sorozat)
A gonosztevő elkűldi emberét, hogy adja ki magát annak, akit Duncan prof. vár, de a szemfüles prof. egy ügyes trükkel leleplezi (maga Columbo sem csinálhatta volna szebben) A lelepleződés újabb balhét robbant ki, melynek a végén az beépített ember kitépi nyakából a pórázt és meghal. Diana-nál ketten várnak a lányra és kínzással fenyegetik, ő pedig úgy dönt, hogy inkább fecseg. Átadja a széfjében őrzött titkos terveket, de persze nem az igaziakat. Azt egy másik dulakodás közben kidobja az ablakon. Amikor a tolvajok indulnának Duncan hírtelen ott terem és kezdődik a balhé. Persze már megint van aki az alkalmat kihasználva meglép...és viszi magával az ablakon kidobott terveket.






És íme itt van a sorozat utolsó része, izgatottan várom ki lehet a Crimson Ghost, mert megmondom őszintén még csak tippem sincs.
Diana és Duncan az irodályukban rábukkannak a lehalgatóra, így arra is ráébrednek, hogy a Crimson Ghost tud mindenről ami ott elhangzott. Félrevezető beszélgetést vesznek a szalagra és az eljut a főgonoszhoz. Amikor a Crimson Ghost embere megérkezik, Duncan-ék már készen várják és...itt olyan trükk jön, amihez foghatót nem nagyon láttam még...Duncan illatanyaggal átitatott szövetdarabot köt a kocsi lökhárítójára!!! Amit aztán kutyával és kocsival követ!!!
A Cyclotrode így eljut a bűnözőhöz, de kiderül, hogy hamisítvány és ekkor már ő is gyanítja, hogy valaki követhette a tolvajt. Ki is küldi emberét, hogy figyeljen, de a szemfüles Duncan professzor leteríti. Eközben a Cyclotrode már be van indítva és készen áll, hogy iszonyatos pusztítást vigyen véghez. De Duncan mindennek véget vet egyetlen pisztolylövéssel, a gép romokban hever. Viszont hárman vannak ellene és így a gonosz hős ismét meglép míg áll a bál. Odakint azonban Diana vár rá kutyával és nem habozik ráküldeni. Ezúttal sikerül is elfogniuk és végre lekerülhet a maszk...de sajnos még most sem tudom meg kit rejt.
Még egy jelenet van, amiben Duncan és két professzor társa, Diana és még egy rendőrtiszt van jelen a helyiségben. Csak akkor lehet megtudni melyikük volt, amikor a rendőrtisztet Duncan felszólítja, hogy vigye el a vádlottat és a Crimson Ghost megbilincselt keze az asztal fölé emelkedik.
Ő pedig nem más, mint Dr. Blackton!







Namármost kérem...számomra nem derült ki, hogy most akkor ki is volt valójában a Crimson Ghost. Mármint az az ember, akiről végül kiderült a megrázó igazság, a sorozatban egy senki volt, még a nevére sem emlékszem (csak később néztem utána), így aztán nem ütött szinte semekkorát az a katartikus pillanat amikor leleplezték. Sőt, ha jobban belegondolok, néhány olyan jelenetben is benne van, amikor a filmben a Crimson Ghost-nak valójában máshol kellett volna lennie. Szóval ez nem sikerült. De! Nagyszerű kis filmsorozat volt ez mindennek ellenére, azt is mondhatnám, hogy szívet melengető.

Megjegyzések