Egy kis Gamera

Gamera legelőször 1965-ben jelent meg a Gamera c. filmben, ami egyben az egyetlen fekete-fehér filmje is. (A kajiu-robbanás éppen akkoriban játszódott le Japánban és a Toho Productions Godzilla nevű lényének riválisát szerették volna megteremteni.) A folytatólagos filmeket általában Noriaki Yuasa rendezte és Nisan Takahashi írta. Gamera eleinte gyakran négy lábon járt, a későbbiekben viszont inkább már két lábra állva jelent meg. Csakhamar sikerré váltak a gyerekek körében, akik szerették nézni, amint Gamera más szörnyekkel küzd meg (pl. Barugon, Gyaos, Viras, Guiron, Jiger és Zigra) A hetedik folytatás kiadása 1972-re lett kitűzve, a csábító Gamera vs. Garasharp címen. A Daiei igen rossz gazdálkodása a céget csődbe döntötte és a Gamera fimeket gyártását leállították.

Miután a Daiei-t megvásárolta Tokuma Shoten 1974-ben, az új menedzsment szeretett volna egy új Gamera filmet 1980-ban, így hát a Gamera: Super Monster elkészült. A film nagy része régi filmanyagokat használ (kevés számu jelenet mutatja Gamera-t repülni) és Gamera történetét dolgozza fel. Egyébként Yuasa és Takahashi már érezte, hogy ők mindent megtettek már a szörnnyel, amit tehettek, így hát a film végén tiszteletteljesen megölik őt.

Az évek folyamán az óceán mindkét partján folyt a vita arról, hogy melyik szörny a jobb: Gamera vagy Godzilla? Aztán Godzilla mellett döntöttek, mivel az magasabbra tette a mércét, mint Gamera, aki igazából 'csak' egy szörny gyerekeknek. Az óriás teknős emiatt gyakran vált nevetség tárgyává, főleg az amerikai Mystery Science Theater 3000 TV sorozatban, amely csak B-filmeket vetített és ezek között szerepelt öt az eredeti Gamera mozikból a harmadik évadban. (Meg kell említeni azt is, hogy a sorozatban két Godzilla film is ment egy évvel előtte)

Ez az írás nyílvánvalóan nem teljes és átfogó...DE: ha valaki kedvet érez segíteni nekem, azt én nagy szívesen fogadom! Érdekel minden ami kaiju, de praktikus és érthető okokból nincs időm mindennel egyszerre foglalkozni, én inkább maradok a hollywood-i Golden Era filmjeinél és csak néha veszem a bátorságot, hogy ilyen kitérőket tegyek ;) De néha-napján mindenképpen megteszem...


Linkek:

Megjegyzések