Forrest J. Ackerman's Famous Monsters of Filmland (1990)

Sajnos szomorú aktualitása is van a dolognak, mert ugyebár nemrég hunyt el Forrest J. Ackerman, de egy igazi kincs került a napokban a 'kezembe' Egy olyan film, amiről nem igen találni semmit az interneten. Nem, most nem Forry bácsi magazinjáról van szó, legalább is nem teljes mértékben, inkább áttételesen, bár kétségtelenül a film felét a magazin története teszi ki. Egyébként a film 1990-es és a Dynacomm Videos jegyzi.
A több, mint egy órás dokumentum filmben maga Forry a házigazda és olyan prominens személyeket vonultat fel, mint például Ray Bradbury (aki olyan sztorikat írt, mint az It Came from Outer Space, The Beast from 20,000 Fathoms, Fahrenheit 451, Robert Englund (őt leginkább Freddy-ként ismerhetjük), Linnea Quigley (Sexbomb, The Return of the Living Dead)


A Hooray for Hollywood dallamai után a film több rövidebb-hosszabb részletben foglalkozik a horror és sci-fi mozik egész sorával és a 'golden era' nevezetes színészeivel. A helyszín nem is lehetne más, mint Forry 'Ackermansion'-ként ismert otthona és egyben múzeuma, ahol írtózatos mennyiségű relikviát halmozott fel az elmult évek során (a film állítása szerint több, mint 350.000 darab!!!) Forry végig a filmben nagyon jókat sztorizgat és végig mosolyog, látszik, hogy élvezi ezt az egészet. Kezdetnek egyből ott is van a magazin keletkezése, amiről már máshol is olvastam, de ezt mégis egyedivé tette, hogy magától Forry-tól hallhattam, egy-két érdekes anekdota kíséretében. A Famous Monsters óriási siker volt 1958-as indulásakor és a kísérleti első szám után a rajongók követelték a folytatást. Egyébként napokig tudtam én is bámulni ezeket a magazinokat. Hihetetlen fotóritkaságokat láttam szinte minden számban!

Következő téma: Lugosi Béla! Hihetetlen, de igaz, Forry ki tudja ejteni Béla nevét normálisan. Kicsit beszél Lugosi életéről, nem felejti el megemlíteni a kori, Magyarországi éveket sem. Sok filmjéből mutatnak részleteket és én büszkén ismertem fel őket. Aztán Forry elmondja, hogy a Black Sleep forgatásának idején találkozott Lugosival és hozzátesz egy kis történetet, arról, hogy Lugosi büszkesége nem engedte neki, hogy szemüveget viseljen a nyílvánosság előtt, ami kínos helyzeteket teremtett. Egyébként nagyon nagy tisztelettel beszél róla...

Ki más következhetne, mint Boris Karloff?! Persze itt felhozódik az, hogy Lugosi nem válalta el a Frankenstein szerepet, mondván hogy nem szeretne olyan szerepet játszani, ahol csak morognia kell. De egyébként Forry ennél többet nem időzik a témán, áttér a Frankenstein szörny mítoszára és ismét sztorizgat egyet. Volt olyan szerencsés, hogy őt is személyesen ismerhette.
Következhet Lon Chaney története és filmszerepei. Az idősebbikről van szó, tehát The Hunchback of Notre Dame, London After Midnight (nála van az a műfogsor, amit Chaney viselt a filmben), Phantom of the Opera, ezek... Ha már Chaney, akkor jöjjön a másik, a fiatalabbik, akiről én is jóval többet tudok. Szerintem itt Forry kicsit ironizál, amikor azt mondja, hogy az apját úgy ismerték meg, mint ezerarcú színész. Ezzel szemben Lon Chaney Jr.-t mindenki a Wolf Man-el azonosított (pedig jó sok szerepe volt ezen kívül is)
A nagy színészek sorában Vincent Price következik és jól ismert filmjei: Tower of London, House of Wax, House on Haunted Hill, Pit and the Pendulum. No persze ez a felsorolás nem teljes, de Price-nak annyi filmje van, hogy még a híresebbeket is elég lenne felsorolni. Kell-e említenem, hogy Forry bácsi vele is megismerkedett?

Szívemnek nagyon kedves jelenetek jönnek, ugyanis elkezd foglalkozni a filmes 'kegytárgyakkal' Szobrok, maszkok, makettek! Hogy csak az érdekesebbek említsem, nála van a Csillag-gyermek (2010: The Year We Make Contact), egy eredeti Blacky fej (Creature from the Black Lagoon), az a kis szobor, amiért még Indiana Jones is majdnem otthagyta a fogát (Raiders of the Lost Ark), egy nagyon szép Metaluna-i UFO fej (This Island Earth), John Agar maszkaja (The Mole People), egy karmos kéz (The Thing from Another World). Ezen kivül van egy életnagyságú és igen értékes robotmodelje a zseniális Metropolis-ból. Vannak persze más robotjai is, mondjuk Robby a robot (The Forbidden Planet) Ennél a résznél jó sokáig időznek, megmutatják hogyan is működött a robot. Kisebbféle szekrény rejtette a kezelőszerveket, minden egyes kütyünk külön kapcsolója volt.

Forry külön részben foglalkozik Ray Harryhausen-el, aki a stop-motion egyik ősatyja és olyan feledhetetlen filmekben kamatoztatta tudását, mint pl. The 7th Voyage of Sinbad, 20 Million Miles to Earth, It Came from Beneath the Sea.
A kevésbé ismert, de nagyon szép Bobbie Bresee bolondozik kicsit és ő is mesél arról, mit is köszönhet Forry bácsinak. Egyébként a filmben van egy Close Encounters of the Third Kind poszter, amit maga Steven Spielberg dedikált. Még ő is megköszöni Forry bácsinak, hogy ilyen jó gyerekkorban nőhetett fel. Sőt, akkor még Steve King néven, a későbbi Stephen King is elkűldte neki első írásait! Szóval Forrest J. Ackerman sokat tett a műfaj rajongóiért és ezért ők örökké hálásak neki.


Megjegyzések