Human Freaks: Prince Randian


Prince Randian, akinek valódi neve elveszett a történelemben, Demarara-ban (Brit Guyana) született 1871-ben, brit indiai rabszolgák gyermekeként. Igen kevés tudható életének korai szakaszáról és arról hogyan fedezték fel, de úgy tűnik rendkívüli alkalmazkodóképessége nem maradt észrevétlenül. 1889-ben (más források szerint az 1890-es években) vitték az Egyesül Államokba, hogy freak show-kban mutassák be mint a 'Hernyó-ember' (The Caterpillar-Man) P.T.Barnum-nak dolgozott, műsoraiban megmutatta milyen könnyedén és egyszerűen borotválkozik, ír, fest vagy sodor cigarettát (mindezt karok és lábak nélkül) A helyváltoztatás sem okozott neki problémát, csípőjét és vállait úgy mozgatva, hogy egyfajta kígyószerű mozgással haladjon. Állitóag Randian képzett asztalos is volt. A dobozt, amelyben dohányzó készletét tartottai, szintén ő készítette el, csupán szájával és vállaival kezelve szerszámait. Gyakran viccelődött azzal, hogy egy napon megépíti saját házát is.





Randian okos és szellemes ember volt, beszél angolul, németül és franciául a hindi nyelv mellett. Elég fiatalon feleségül vett egy hindu nőt, akit csak Sarah hercegnőként ismerünk. Felesége egész életében hű maradt hozzá és öt gyermekük született (más forrás csak négyet említ) Végül Patterson-ban (New Jersey) telepedtek le.


Randian 62 évesen, szívinfarktusban halt meg 1934 december 19-én egy 'comeback performance' után. A rendellenességet, amely ezt a torzulást eredményezte Randian-nál phocomelia-nak nevezik. A Thalidomide nevű gyógyszer, amelyet az 1950-es években terhes nők számára írtak fel, szintén gyakran eredményezett phocomelia-t.










Freaks: Prince Randian egyetlen általam ismert filmjének szereplői és a rendező, Tod Browning


Megjegyzések