RIP: Charles H. Schneer (1920-2009)

Charles H. Schneer producer, akit leginkább Ray Harryhausen-el közös filmejiről ismertek január 21-én Boca Raton-ban (Florida) elhunyt. 88 éves volt.

Schneer egy ideig az Universal-nak dolgozott, aztán kezdett Sam Katzman B-filmjeiben közreműködni. Az It Came From Beneath the Sea forgatásán talákozott Harryhausen-el először. A film annyira alacsony költségvetésből készült, hogy a polipnak csak hat karja volt nyolc helyett! Ezután kettejük közös munkája olyan remek filmeket eredményezett, mint az Earth vs. The Flying Saucers és a 20 Million Miles to Earth.

Schneer producerkedett Ronald Reagan Hellcats of the Navy c. filmjénél, sőt felesége Nancy Davis Face of a Fugitive-jénél is.

Miután meggyőzte Harryhausen-t, hogy színesben dolgozzanak, elkészítették leghíresebb és legnagyobb dobásukat az 1950-es The Seventh Voyage of Sinbad-ot. A Columbia-nál készített sci-fi mozik között olyan címek jutnak eszünkbe, mint a The Three Worlds of Gulliver, a Mysterious Island és a nagyszerű Jason and the Argonauts (ez utóbbira Schneer úgy emlékezett, mint kedvenc közös munkájára Harryhausen-el)

Schneer ezuután független producerként folytatta munkáját London-ban. Amikor aztán újra egyesítették erejüket Ray Harryhausen-el, az MGM égisze alatt azóta klasszikussá vált filmek sorát készítették el (The Valley of Gwangi, The Golden Voyage of Sinbad, Sinbad and the Eye of the Tiger és utolsó közös munkájuk a Clash of the Titans)

Norfolk-ban született, a Columbia Egyetemen végzett és filmes tanulmányait a II. Világháború alatt is folytatta, mialatt a Signal Corps-nél teljesített szolgálatot. Aktív tagja volt az Academy of Motion Picture Arts and Sciences-nek és elnöke a London Events Committee-nek (1989 és 1998 között)

Nyugodjék békében!


Emlékezzünk rá egy nagyszerű jelenettel a Jason and the Argonauts-ból



És még egy videó, kis összeállítás a legjobb Harryhausen-Schneer produkciókból



Megjegyzések