The Unholy Three (1925)

Most az 1925-ös eredetiről lesz szó, ami nem összetévesztendő az 1930-as remake-el! A Tod Browning által rendezett film három sideshow mutatványos története (sőt, igazából négyé, ha Rosie-t is belevesszük) ezek pedig: Echo professzor, a Hasbeszélő (Lon Chaney), Hercules, az Erőember (Victor McLaglen), Tweedledee, a Törpe (Harry Earles) és Rosie O’Grady (Mae Busch) Rosie szerepe a zsebtolvajlás, azoktól a látogatóktól, akik a három mutatványos előadásaira érkeznek bámészkodni. A bevétel azonban édeskevés a megélhetésükhöz, még Rosie extra hozzájárulásának ellenére is, nem túl elégedett a kis csapat. Új életet szeretnének maguknak és ehhez a végső lökést az egyik előadáson kirobbanó csetepaté adja meg, ahol Tweedledee rendesen összerúgja a port az őt cukkoló nézősereggel. Echo egy nap nagy (és igen bizarr) tervel áll elő, melyet miután Hercules-el és Tweedledee-vel már alaposan átbeszélt, Rosie-val is megoszt.

Így hát nemsokára megnyit O’Grady madarakat árusító üzlete. És bár az üzlet Rosie családnevét viseli, nem ő a főnök, hanem a 'nagymami', aki valójában Echo női ruhába bújva. Az üzlet fő profilja beszélő madarak eladása, de persze a papagájok egyáltalán nem beszélnek. Echo hasbeszélő képességét bevetve beszélteti a madarakat. És ez még csak a kezdete Echo zseniális tervének! Amikor az elégedetlen ügyfelek felhívják a nagymamit, ő a kis Willie-vel (aki valójában Tweedledee csecsemőnek öltözve!) házhoz megy, hogy orvosolja a problémát. Míg a nagyi lefoglalja az ügyfelet, Willie szépen kifigyeli merre tartják értékeiket. Az éjszaka leple alatt aztán Echo, Tweedledee és Hercules visszatérnek ezekbe a házakba és kifosztják azokat. Rosie-t pedig kirakat emberként használják a boltban, plusz felvesznek még egy embert, bizonyos Hector MacDonald-ot (Matt Moore) akit igazából a bűnbak szerepére szánnak, ha esetleg beütne a balhé.

Nem számolnak azonban azzal, hogy Rosie és Hector között bimbózó szerelem kezdi felütni a fejét, ami igencsak féltékennyé teszi Echo-t. Később Rosie ezt azzal tetézi, hogy beavatja Hector-t korábbi bűnöző előélete titkaiba, ezzel végérvényes szakadékot képez önmaga és a konspirátorok közt. Később, éppen aznap este, amikor életük legnagyobb balhéjára készülnek és Rosie Hector-al és egy karácsony fával megérkeznek, Echo féltékenységében el akarja halasztani azt. Persze Tweedledee és Hercules -akiknek már amúgy is elegük van Echo főnökösködéséböl- látván, hogy Echo inkább Rosie-val foglalkozik, maguk hajtják végre az akciót. Ez a lépés végzetesnek bizonyul, ugyanis rablás közben megölik a tulajdonost és magukra szabadítják a rendőrséget.

Az elhunyt szolgája emlékszik arra, hogy előző nap járt náluk a nagymami és unokája. Egy Regan (Matthew Betz) nevű zsaru kezd a nyomozásba és elsőként látogatja meg a nagymami kisállat kereskedését. Echo és a többiek előveszik korábbi tervüket és Hector-ra kenik az egész balhét (elrejtik nála a lopott értékeket) De a bukásbiztos terv azzal mond csődöt, hogy Rosie igen mélyen beleszeret Hector-ba és minden erejével próbálja megmenteni kedvesét az villamosszéktől.

Hector a börtönben csücsül, ők pedig szépen meghúzzák magukat egy kis hegyi házikóban. Tweedledee és Hercules ismét konspirálnak, azt tervezik hogy csak ketten osztoznak, Echo-t és Rosie-t pedig elteszik láb alól. Időközben Rosie meggyőzi Echo-t, hogy ő még megmentheti Hector-t és ha ezt megteszi, akkor örökre vele marad. Echo pedig elmegy a bírósági tárgyalásra, ahol hasbeszélő képességeit használva próbálja kihúzni Hector-t a bajból. Végül leleplezi magát, ezzel -valahogy- megmenti mindkettőjüket. A történet vége afféle 'melodramatikus hepiend'. Echo-t látjuk, visszatért a hasbeszélő hivatáshoz. Rosie azonban boldogtalan, szerelmes Hector-ba, de korábbi egyezségét Echo-val nem rúghatja fel, bár Hector szabad, ő nem mehet hozzá. De Echo látja a lány szenvedését és elengedi magától...

------

Pár dolog nem világos számomra: mi történik a törpével és Hercules-el? Azt látjuk, hogy Tweedledee kiengedi Echo csimpánzát (gondolom rá akarja uszítani Hercules-re és Rosie-ra) A csimpánz valószinüleg végez Hercules-el, Rosie-t pedig menekülés közben letartóztatják? Szerintem ha így is kell értelmezni a látottakat, akkor sincs ez jól megcsinálva. Viszont a többivel nincs gond, a film igen jó.

Megjegyzések