West of Zanzibar (1928)


WEST OF ZANZIBAR

Forgalomba hozatal ideje: 1928.dec.12 (Metro-Goldwyn-Mayer)
Rendezte: Tod Browning
Producer: Irving Thalberg
Forgatókönyv: Elliott Clawson and Waldemar Young (Chester DeVonde és Kilbourn Gordon Kongo c. művéből)
7 tekercsen (6,150')


Szereplők: Lon Chaney (Phroso), Lionel Barrymore (Crane), Warner Baxter (Doc), Mary Nolan (Maizie), Jacqueline Gadsdon (Anna), Roscoe Ward (Tiny), Kalla Pasha (Babe), Curtis Nero (Bumbo)


Synopsys:

Phroso, népszerű színpadi mágus egy trükköt ad elő szépséges feleségével, Annával. Egy koporsóba teszi és csontvázzá változtatja. A show után Phroso megtudja, hogy neje egy bizonyos Crane-el szeretne meglépni. Mikor Phroso rátámad a férfira az egy ütéssel átküldi az erkély korlátján. A zuhanástól Phroso derékon alul lebénul.
Hónapok múlva Phroso azt hallja, hogy felesége visszatért egy gyermekkel. A templomban talál rájuk, de Anna akkor már halott. Bosszúját Crane-en és a gyermekén tölti ki.
18 évvel később, Nyugat Zanzibárban, Phroso mágikus trükkjeivel a hatása alá vonja a bennszülötteket. Ekkor már 'Halott-Láb'-ként ismerik, ő és társai Tiny, Babe és Doc rémhíreket terjesztenek vuduról és ártó szellemekről, hogy a feketék félelmét kihasználva rabolhassák el Crane elefántcsont szállítmányait. Crane ugyanis a közelben üzletel.
Babe-et Zanzibárba küldi, hogy hozza el Anna lányát, Maizie-t, aki idő közben alkoholista prostituáltként nőtt fel egy kupiban. Babe azt mondja neki, hogy azért van ott, mert elviszi a lányt az apjához. De a lány a dzsungel mélyén lévő táborba kerül. Halott-Láb megalázza és azt mondja neki, hogy majd elmondja neki miért hozatta oda, ha készen áll. Mindig részt vesz a bennszülöttek temetési ceremóniájában, akik ha egy férfi meghal, elevenen elégetik női hozzátartozóit is vele együtt.
Doc egyébként orvos, nem tudni miért szökött a dzsungelbe, de Halott-Láb maga mellett tartjam, hogy a hátán dolgozzon, hogy ő továbbra is tudjon csúszni-mászni (a bénultság miatt csak a földön tud mászni) Doc megbarátkozik a lánnyal és kiáll mellette mikor Halott-Láb gyalázni akarja. Közben Halott-Láb üzenetet küld Crane-nek, amiben megírja neki, hogy tudja merre van az aki kirabolja.
Crane megérkezik, felismeri Halott-Lábat, mint Phroso-t. Maizie-t előrángatják, igencsak részegen és egy újabb italért remegve. Crane megkérdi miért gyalázta meg ennyire a lányt és Halott-Láb elmondja neki, hogy ez az ő és Anna lánya. Erre Crane a fejét fogja, de Halott-Láb hamarosan megdöbbenve látja, hogy igazából hisztérikusan nevet. Crane elmondja neki, hogy ő és Anna soha nem feküdtek le egymással és így a lány nem az övé, hanem Phroso-é!
A bennszülöttek végrehajtják Phroso utasításait, hogy lőjék le Crane-t és már Doc sem tudja megmenteni az életét. Amikor Maizie elájul Phroso magához öleli és ekkor jön rá Doc mi is történt valójában. Azt hazudja Maizie-nek, hogy az apja régen meghalt már, nem Crane volt az.
A bennszülöttek eljönnek Maizie-ért, hogy megégessék, de Phroso tervet eszel ki amivel megmenthetik a lányt a biztos haláltól. Amikor a bennszülöttek megérkeznek Phroso betszi a lányt a koporsóba és csontvázzá varázsolja. Azt mondja a kannibáloknak, hogy a Gonosz Szellem vitte magával a lányt, de azok nem hisznek neki és rátámadnak.
Amint Doc és Maizie csónakon lebegnek lefelé a folyón immár biztonságban, azt látjuk, hogy Halott-Láb nyakláncát az egyik törzsbéli éppen kipiszkálja a hamvakból...

---

Jegyzetek:

A Hays iroda, a Hollywood-i hivatalos cenzor, visszadobta a 'Kongo' forgatókönyvét, így előbb South of the Equator, később pedig West of Zanzibar címmel próbálkozott az MGM. A filmet szinkornizált hangeffektekkel és saját filmzenével adták ki.

Az eredeti film tervezett folytatásához talán egy reklám részlet is készült, amiben Chaney félig ember, félig kacsa jelmezbe bújt, ő volt a 'Human Duck' Képkockák léteznek ma is a mutatványos sátorról és Chaney makeup-járól, de nem tisztázott, hogy elkészült-e a jelenet, vagy csak tervezték-e és ehhez készültek a népszerűsítő képek Az eredeti film vágásának folytonosságába nem íllenek ezek a részek, tehát ha leforgatták, még eltávolították az eredeti filmmegjelenés előtt. Browning úgy döntött, hogy az ötletét a Freaks című filmjében alkalmazza, ahol Olga Bachlanova jelenik meg kacsa-asszonyként.

Mint Chaney legtöbb filmje 1927 és 1929 között, a West of Zanzibar is szerény produkció volt. 31 napos forgatási idővel $259,000-ba került és $337,000-t hozott a konyhára.

Az MGM újracsinálta a sztorit 1932-ben Kongo címmel, Walter Huston játszotta Chaney szerepét. A remake hű maradt az eredetihez, kivéve egy hozzáadott karaktert (Lupe Velez) Még egyes dzsungel jeleneteket is átvettek az eredetiből.

---

Személyes vélemény:

Nagyon élveztem ezt a filmet. Már háromszor is láttam, sőt, mivel nem volt hozzá magyar felírat még le is fordítottam! Nem állítom, hogy nagy némafilmes tapasztalatom van, de Browning filmjeinek nagy részét már láttam (hangosat, némát egyaránt) Néhol mulatságos jelenetek vannak, máshol Chaney a frászt hozta rám. Látszik, hogy akkoriban teljesen másként vágták meg a filmet, 68 perc talán az egész, ezért sok kész helyzet elé állít, nem magyaráz meg dolgokat, de ezt simán el lehet nézni, mert cserébe jó sok akciót kapunk. Érdekes az is ahogy a feketéket megjeleníti a film. Ma már talán rasszizmusnak és előítéletességnek számítana jó pár közhelyes jelenete. De akkor is jó!

Megjegyzések