The Ace of Hearts (1921)

Egy újabb Wallace Worsley film Lon Chaney főszereplésével. A pár nappal ezelőtti The Penalty után azt gondoltam, hogy ez majd biztosan egy remek darab lesz. Hát tévedtem ... és ezt úgy mondom, hogy -tudvalevőleg- erősen elfogult vagyok Chaney munkáival. Ez a film ha nem is rossz, de jónak sem mondanám. Túlzottan szentimentális és a története erősen sántít.

Photobucket

Adott egy titkos társaság, akik egy lakásban tartják titkos összejöveteleiket. Itt azért megjegyzendő, hogy a film alapelgondolása az Első Világháború utáni félelmeken alapul, a társaság elsődleges célja a kapitalista vezérek kiiktatása... állítólag, merthogy a filmben erről egyetlen szó sem esik. Ennek a társaságnak a tagjai főleg meglett férfiak, de köreikbe tartozik egy női tag is. Ő Lilith (Leatrice Joy), a filmhősök vágyainak tárgya. Mr. Farallone (Lon Chaney) és Mr. Forrest (John Bowers) egyaránt bele vannak pistulva a nőbe.

A társaság tagjai elérkezettnek látják az idő arra, hogy eltegyenek láb alól egy általuk nemkívánatosnak talált 'nagykutyát'. A merénylő személyt pedig kártyahúzással döntik el. Aki a szív ászt húzza, azé a megtiszteltetés, hogy végrehajtsa a gyilkosságot. Végül Mr. Forrest kapja a lapot, Lilith pedig megígéri neki, hogy ha sikerrel jár hozzámegy feleségül. Ennek persze Farallone nem igazán örül...

Photobucket

Forrest végül nem képes végrehajtani a bombamerényletet, mert a helyszínen meglát egy ifjú szerelmespárt és ez nagyon megváltoztatja a gondolkodását. Amikor visszatér a társasághoz és közli a rossz hírt -miszerint nem hajtotta végre az akciót- a tagok természetesen nem örülnek neki. Az árulás ára halál! Az esti órákban végrehajtandó... (Forrest-et és Lilith-t el is engedik, ami számomra nem értelmezhető)

Photobucket

A hóhér személyét szintén kártyahúzással döntik el és most Farallone húzza a szív ászt! Akár bosszút is állhatna, eltehetné láb alól Forrest-et és Lilith-t megnyerheti magának. De az események sora nem csak Forrest és Lilith gondolkodását változtatták meg, hanem az övét is. Ezért aztán furcsa döntést hoz...

Megint csak nem írom le a film végét :) Jó a vége és szép a film üzenete, ennyit mondhatok.

------

Chaney mellett John Bowers játékát emelném még ki. Szerencsétlen sorsú színész volt ő, aki igen fiatalon lett -vélhetően- öngyilkos. 1936 november 17-én, miután elveszítette szeretett anyját és mély depresszióba merült, majd fölöslegesen könyörgött munkáért Hollywood-ban, bérelt egy hajót, amivel kihajózott az óceánra Santa Monica-nál és ott vízbe fúlladt.

Megjegyzések