M - Eine Stadt sucht einen Mörder (1931)


A Kritikus Tömeg ennyit ír a filmről:
A korabeli Berlin a színhelye Fritz Lang első hangosfilmjének, filmtörténeti klasszikussá lett krimijének. A kor teljes tömeglélektani freskója tárul elénk, az azóta is számtalanszor idézett, lenyűgöző képi és hangmegoldásokkal. A düsseldorfi rémről mintázott gyerekgyilkos Hans Beckert nemcsak a rendőrség, hanem a "jóhírét" féltő alvilág is üldözi és végül az utóbbi képviselői fogják el, hogy ítélkezzenek felette.

De Capt.Howdy 'tollából' egy sokkal bővebb, személyes élménybeszámolót is olvashatunk ITT.

Részemről most semmit nem tennék hozzá, mert épp most hagytam abba a film feliratának fordítását és ez jól kifárasztott. De a film nagyon tetszett. Peter Lorre iszonyat jól alakított, de a Lohmann-t játszó Otto Wernicke is kitűnő volt.

Nem tudom mi igaz ebből a 'düsseldorfi rém'-ről szóló állításból, de mindenesetre érdekes. Amennyire emlékszem a rémet Peter Kürten-nek hívták és valóban ölt gyerekeket...és másokat is. Sokat. Na majd utánanézek ennek...

EDIT:
Már meg is van! Fritz Lang maga cáfolta, hogy a filmjének bármi köze lenne Peter Kürtenhez. Az M-ben nincs megemlítve a város neve, ahol a történet játszódik, de bizonyos egyértelmű jelek arra utalnak, hogy Berlinben.

Megjegyzések